Víte, jak vybírat kvalitní potraviny a jak je správně skladovat? A s jakými mýty o potravinách jste se setkali? My jsme pro vás sepsali ty nejčastější.

Jak vybírat kvalitní potraviny?
- Sledovat surovinové složení – uvádí se v sestupném pořadí a množství složky, která je zvýrazněna v názvu potraviny je uvedeno v %.
- Sledovat tabulky výživových údajů.
- U masných výrobků sledovat obsah masa, u šunek třídu jakosti – standard, výběrová, nejvyšší jakosti.
- Nakupovat výrobky od osvědčených firem a zaměřit se i na zemi původu.
Skladování potravin
- Řídit se pokyny výrobce, které jsou uvedeny na obale.
- Některé potraviny lze skladovat za normální teploty okolí, jiné v chladu, případně zmrazené. Chlazení T = 0-15 °, mrazírenské skladování T = -18 °C a nižší
- Některé potraviny jsou citlivé na světlo, a proto se musí skladovat v neprůsvitném obale nebo v temnu – např. mléko, oleje.
- Některé potraviny je nutné skladovat v suchu – např. mouku, luštěniny, trvanlivé pečivo.
Doplňky stravy
- Doplněk stravy je definován v § 2 písm. g) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen “zákon o potravinách”), jako „potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitamínů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích“.
- Jedná se o zvláštní kategorii potravin a neschvalují se jako léčiva.
- Účinky doplňků stravy jsou ve většině případů reklamou nadhodnocovány.
Mýty o tucích
- Rostlinné tuky jsou zdravé, živočišné nezdravé.
- Všechny tuky jsou špatné.
- Zdravá strava a konzumace tuků se vylučují.
Mýty o margarínech
- Dnešní margaríny se neliší od margarínů, které se používaly v době krize jako náhražky másla.
- Margaríny ucpávají cévy a obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50 %).
Mýty o mléčných výrobcích
- Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé.
- Mléko je moc tučné, má moc kalorií.
- Mléko způsobuje osteoporózu a je rizikový faktor vzniku cukrovky.
- Probiotické kultury nemají pozitivní vliv na zdraví.
- Jogurty obsahují nebezpečný geneticky modifikovaný kukuřičný škrob a nebezpečná „éčka“.
- Tavené sýry odstraňují vápník z kostí, a proto se kosti snadno lámou.
- Tavené sýry jsou příliš tučné a plné „éček“.
Mýty o hubnutí
- Když chci hubnout, nesmím jíst žádný tuk.
- Je jedno, zda jím máslo nebo rostlinný tuk, po obojím se tloustne.
Ve spolupráci s prof. Ing. Janou Dostálovou, CSc. (Společnost pro výživu, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha)