Víte, jak vybírat kvalitní potraviny a jak je správně skladovat? A s jakými mýty o potravinách jste se setkali? My jsme pro vás sepsali ty nejčastěší.

Důležitá témata o potravinách a nejčastější mýty
Důležitá témata o potravinách a nejčastější mýty

Jak vybírat kvalitní potraviny?

  • Sledovat surovinové složení – uvádí se v sestupném pořadí a množství složky, která je zvýrazněna v názvu potraviny je uvedeno v %.
  • Sledovat tabulky výživových údajů
  • U masných výrobků sledovat obsah masa, u šunek třídu jakosti – standard, výběrová, nejvyšší jakosti.
  • Nakupovat výrobky od osvědčených firem a zaměřit se i na zemi původu.
Důležitá témata o potravinách a nejčastější mýty

Skladování potravin

  • Řídit se pokyny výrobce, které jsou uvedeny na obale.
  • Některé potraviny lze skladovat za normální teploty okolí, jiné v chladu, případně zmrazené. Chlazení T = 0-15 °, mrazírenské skladování T = -18 °C a nižší
  • Některé potraviny jsou citlivé na světlo, a proto se musí skladovat v neprůsvitném obale nebo v temnu – např. mléko, oleje.
  • Některé potraviny je nutné skladovat v suchu – např. mouku, luštěniny, trvanlivé pečivo.
Důležitá témata o potravinách a nejčastější mýty

Doplňky stravy

  • Doplněk stravy je definován v § 2 písm. g) zákona č. 110/1997 Sb., o potravinách a tabákových výrobcích a o změně a doplnění některých souvisejících zákonů, ve znění pozdějších předpisů (dále jen “zákon o potravinách”), jako „potravina, jejímž účelem je doplňovat běžnou stravu a která je koncentrovaným zdrojem vitamínů a minerálních látek nebo dalších látek s nutričním nebo fyziologickým účinkem, obsažených v potravině samostatně nebo v kombinaci, určená k přímé spotřebě v malých odměřených množstvích“.
  • Jedná se o zvláštní kategorii potravin a neschvalují se jako léčiva.
  • Účinky doplňků stravy jsou ve většině případů reklamou nadhodnocovány.
Důležitá témata o potravinách a nejčastější mýty

Mýty o tucích

  • Rostlinné tuky jsou zdravé, živočišné nezdravé.
  • Všechny tuky jsou špatné.
  • Zdravá strava a konzumace tuků se vylučují.
Důležitá témata o potravinách a nejčastější mýty

Mýty o margarínech

  • Dnešní margaríny se neliší od margarínů, které se používaly v době krize jako náhražky másla.
  • Margaríny ucpávají cévy a obsahují velmi mnoho transfigurovaných mastných kyselin (některé přes 50 %).
Důležitá témata o potravinách a nejčastější mýty

Mýty o mléčných výrobcích

  • Čerstvé mléko je zdravější než trvanlivé.
  • Mléko je moc tučné, má moc kalorií.
  • Mléko způsobuje osteoporózu a je rizikový faktor vzniku cukrovky.
  • Probiotické kultury nemají pozitivní vliv na zdraví.
  • Jogurty obsahují nebezpečný geneticky modifikovaný kukuřičný škrob a nebezpečná „éčka“.
  • Tavené sýry odstraňují vápník z kostí, a proto se kosti snadno lámou.
  • Tavené sýry jsou příliš tučné a plné „éček“.
Důležitá témata o potravinách a nejčastější mýty

Mýty o hubnutí

  • Když chci hubnout, nesmím jíst žádný tuk.
  • Je jedno, zda jím máslo nebo rostlinný tuk, po obojím se tloustne. 

Ve spolupráci s prof. Ing. Janou Dostálovou, CSc. (Společnost pro výživu, Fakulta potravinářské a biochemické technologie, VŠCHT Praha)